Vanaf vandaag worden alle modellen van Volvo op 180 km/u begrensd. In maart 2019 werd dit nieuws al aangekondigd, maar vanaf vandaag zullen we er dan toch echt aan moeten geloven. Naar eigen zeggen begrensd Volvo de nieuwe modellen vanwege verkeersveiligheid. Een derde van alle dodelijke verkeersongelukken zou plaatsvinden door te hard rijden. 180 km/u is alsnog een flinke snelheid, maar volgens het Zweedse merk is elke stap er een.

Nieuwe Volvo XC90 wordt vrijgelaten | Volvo Van der Schaaf - Volvo ...

Als aanvulling van de snelheidsbegrenzing gaat Volvo standaard de Care Key leveren bij alle nieuwe modellen. Dit geeft Volvo-eigenaren de mogelijkheid om de topsnelheid nog verder te begrenzen als zij bijvoorbeeld hun auto uitlenen aan een jong gezinslid die nog niet zo lang in het bezit is van een rijbewijs.

Test: Volvo XC40. Autotest en foto's. | Autokopen.nl

Volvo kon rekenen op veel kritiek door dit besluit. Echter vinden ze de levens die door de nieuwe snelheidsbegrenzing kunnen worden gered belangrijker dan de potentiële klanten die erdoor verloren gaan. Ook meent Volvo dat bestuurders door die begrenzing en de Care Key gaan inzien dat hard rijden gevaarlijk is.  In ons kikkerlandje is de maximumsnelheid maar 100 km/u, dus veel stof zal het hier niet doen opwaaien.